dimarts, 4 de setembre del 2007

Del ple d'investidura de l'alcalde al ple d'organització

El 16 de juny es va celebrar el ple d’investidura a l’alcaldia de Cabrils en el que la Sra. Lina Morales (CIU) va ser nomenada alcaldessa. Abans de tot, comentar que la situació de govern en minoria que hi ha en aquests moments a Cabrils (5 regidors en el govern i 8 a l'oposició) fa molt difícil la tasca de l’alcalde.

En el meu discurs del dia del ple d’investidura, ja vaig lamentar que CIU no tingués l’elegància política, voluntat o “fair play” de parlar amb tots els partits per tal de tenir un canvi d’impressions de cara a garantir un govern estable i fort, per desenvolupar polítiques per Cabrils i pels seus ciutadans, i en canvi si que ho va fer amb ICV, VIC i PPC.

És veritat que tal i com havia anat la campanya electoral i tenint en compte les persones que formen part de CIU en l’actualitat, era difícil trobar punts d’apropament per tornar a reeditar un pacte de govern amb el PSC i CIU. No obstant, mai hem d'oblidar el diàleg.

La política municipal en municipis com Cabrils té quelcom especial perquè les persones que composen les llistes del partits polítics son persones que trobes sovint pels carrers del poble i moltes vegades els pots aturat i intercanviar canvis d’impressió o comentar el dia a dia del poble…

Penso que aquest sentit humà de la política municipal no s’hauria de perdre, ans al contrari, s’hauria de potenciar que els representants electes a l’ajuntament siguin persones properes als ciutadans que s’interessin per les opinions que els veïns i les veïnes tenen.

Malauradament això no succeeix. Els que ara parlen d’eliminar la crispació i governar amb un altre estil no fomenten el diàleg i això fa que la convivència es faci molt difícil. Vull recordar que a l’anterior legislatura vaig ser denunciat a la Fiscalia per regidors del VIC i DIU (avui ambdós en el govern municipal de Cabrils) per prevaricació, malversació de diners públics i falsedat documental. La Fiscalia va arxivar el cas i va demostrar la meva innocència però vull insistir en que els regidors denunciants mai es van adreçar a mi per demanar esclariments. Sempre he invocat la importància del diàleg i més en un poble com Cabrils.

Els resultats electorals que CIU va tenir van ser molt menors de lo esperat després de la fusió entre CDC i UDC (DIU en el 2003) ja que van obtenir pràcticament la meitat de vots que la suma de CIU i DIU en els comicis del 2003. Durant la campanya, CIU criticava i pressuposava un pacte previ d’un bloc de progrés amb un tripartit a la cabrilenca i en canvi, han pactat amb el VIC que és una escissió en el 2003 del PPC, (sense projecte tal com va enunciar el seu cap de llista en un debat a TV Mataró).

El PSC va ser la segona força política més votada del poble amb un programa de progrés i realista. Des del primer moment, hem estat disposats a buscar un govern de progrés amb GPC, ERC i ICV. Però el que semblava una més que lògica participació de ICV en un govern de progrés no va ser possible tot i els innombrables i generosos esforços de la resta de grups.

A CIU no li va fer massa gràcia aquesta voluntat de pacte de progrés i des d’aleshores han intentat incorporar de totes les maneres possibles a ICV, PPC però també a ERC i el GPC. A data d’avui, CIU continua sense trobar el moment de reunir-se amb el PSC i responsabilitza als socialistes d’un fracàs del pacte del darrer mandat manifestant que no s’havia fet res en els darrers sis anys. És sorprenent que facin aquestes manifestacions quan CIU va ocupar importants responsabilitats en aquell govern (inclosa l'actual alcaldessa).

Una vegada celebrat el ple d’investidura de l’alcalde, es va celebrar (per llei s’ha de fer dins els 30 dies següents) el ple d’organització de l’Ajuntament que va tenir lloc el dia 19 de juliol. En aquest ple es dóna compte de les resolucions de l’alcaldia delegant competències, nomenant els tinents d’alcalde, periodicitat dels plens, retribucions dels càrrecs electes, composició dels grups municipals. És a dir, tot el que comporta l’organització d’un Ajuntament.
El repartiment del cartipàs en el que el VIC es responsabilitza de regidories com hisenda, urbanisme, urbanitzacions, medi ambient demostra que és el VIC qui té més pes polític en el govern municipal.
És en aquest punt quan constato que darrera d’aquestes idees d’agermanament que consisteixen en agregar i deixar les portes obertes i pactes puntuals a tots els regidors de GPC, ICV, PPC i ERC només s’hi amaga l’interès real de CIU de deixar al PSC tot sol a la oposició i primant els interessos del partit per damunt de l’interès de Cabrils en tot el seu conjunt. Que cadascú ho interpreti com desitgi.

L’escenari que es presenta a Cabrils durant els propers 4 anys és si més no curiós, constatarem fins on arriba la solidesa del govern en minoria que la Sra. Lina Morales dirigeix amb l’ajut de diferents assessors des del 19 de juliol. Potser a mida que passin els mesos veurem l’ombra d’un pacte implícit... a aquestes alçades res em sorprendria.