dijous, 11 de desembre del 2008

CRISI, ATUR, CONSUM i FESTES DE NADAL

Aquest desembre, de crisi, atur i festes de Nadal fa pensar que venen temps complicats i més ara, en temps de "crisi". Dissabte, vaig acostar-me a Barcelona per anar a passejar i reviure com quan era petit, que ja som de ple a les festes de Nadal. No pensava pas que veuria la quantitat de gent que vaig veure.

No entenc gaire el que passa; “crisi”?. Temps de més atur, però de consum, gent passejant i gent comprant; més que comprant, crec que consumint com cada any que s'acosta el Nadal de manera irresponsable. Segons les notícies de dilluns que recollien els mitjans de comunicació, el Pirineu, gairebé, ple a vesar, gent esquiant, cues a les carreteres, i després sentim gent amb el crit al cel, preocupada per arribar a fi de mes, perquè ha crescut l’atur, pel moment complicat per trobar feina i en canvi consumint.

Per a mi, les festes de Nadal sempre havien començat com aviat el 13 de desembre amb la posada en marxa de la Fira de Santa Llúcia i d’uns anys ençà es comença abans i fins el 7 de gener. Abans les famílies limitaven les compres de Nadal, menjar, regals, etc. en aquestes dates. Avui dia, la febre i el desfici per anar a comprar, allò que ben segur no necessitem, comença més aviat i aquest fet té continuïtat amb les rebaixes de Reis com si el fet de gastar i consumir no tingui un fi.

Volia però, centrar-me en el consum. Cada any passa el mateix i ningú n’aprèn. El Tió, Pare Noël, Nadal, Nit Vella, Reis... cases que ho celebren tot. Són dies que en la societat es genera grans tones de deixalles i consum de gran quantitat de joguines de "curta durada" que tants nens no tenen ni temps per jugar, i que moltes vegades queden apilonades als armaris de les cases, resultant però, que els nens tenen el temps que tenen per jugar i no en tenen cap culpa, en canvi, si els més grans quan regalen en moltes ocasions sense mesura.

Tot apunta que aquest desembre serà igual que els altres. Per molta crisi que hi hagi, tot apunta una petita disminució del consum respecte l'any passat, i veurem com s'afrontarà el mes de gener i els següents, cal fer un consum responsable i comprar coses de més utilitat.

Que passeu unes senzilles festes de Nadal.