dissabte, 25 d’octubre del 2008

40 FESTIVAL INTERNACIONAL DE JAZZ DE BARCELONA


Festival apassionant des de la primera edició amb una gran desfilada, al llarg dels 40 anys, de mites, monstres i talents del jazz. Ahir però, vaig ser un dels privilegiats que tenia una entrada per anar a veure el primer concert, que en l’edició d’enguany, han donat el tret de sortida en aquest 40 Festival en Bebo i Chucho Valdés.

Pare i fill, un davant l’altre, amb dos majestuosos pianos capicuats, inicien la gira Juntos para siempre que després d’inaugurar el 40 Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, seguiran per Palma de Mallorca, Zaragoza, Ordino (Andorra), San Sebastián, Valladolid, Madrid, Alcoi i Cartagena. Així de senzill, en un par d’hores, Bebo i Chucho Valdés –mestre i deixeble, pare i fill– van muntar un repertori on l’espectacle va estar garantit en una nit on l’ Auditori de Barcelona, ple fins la bandera va compartir grans emocions amb els dos grans pianistes cubans.

Abans del concert de Barcelona, Bebo Valdés amb els seus 90 anys, amb la presentació de Tito Ramoneda, President del Festival, va rebre de mans de l’Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, la primera medalla d’or instituïda pel festival, que celebra d’aquesta manera les seves 40 edicions i la especial relació que Bebo ha mantingut amb el festival de jazz de Barcelona, on ha actuat en set ocasions des del seu debut, a la sala Luz de Gas, el 1998.
Van començar, junts, amb un clàssic de la música cubana que és al mateix temps un reconeixement a la història d’aquests dos gegants del piano dels segles XX i XXI. Iniciat el concert, ambdós van tocar una part a piano sol i al final van tornar al format de dos pianos.

Espectacular el concert de llegenda on pare i fill ens van mostrar i van esprémer a fons la seva química davant els pianos, instrument, que per les seves característiques on barreja les tecles blanques i negres, ofereixen unes melodies on el racisme no hi te cabuda.