dilluns, 18 de maig del 2009

CABRILS, L'ÀNIMA D'UN POBLE.


El passat 9 de maig es va presentar, al Centre Cívic, davant la ciutadania un primer document de memòria històrica enregistrat d’un projecte cultural i d’història del municipi de Cabrils. Cabrils: l’ànima d’un poble.

Aquest projecte de tenir una part de la memòria històrica enregistrada i recollida en tres documents ha estat una proposta del Regidor de Cultura Miquel Ponsa i recolzat pel govern, on es repassa els canvis de costums, territorials i paisatgístics del poble que veu com la seva economia tradicional, l’agricultura, va deixar pas a un monocultiu d’estiueig i, posteriorment, a un poble dormitori dins l’àmbit de la metròpoli de Barcelona.

Em va emocionar molt veure aquest document, fet que també ha d’emocionar a totes les persones de Cabrils i a les que tinguin un sentiment cabrilenc quan el vegin i el puguin gaudir, però sobretot, a totes les persones que hi han participat. Crec que a qualsevol poble o ciutat és interessant tenir un document gràfic i oral de la seva història.

Em va emocionar la seva projecció compartint-t’ho amb les persones que hi van participar, però a la vegada se’m van negar els ulls per dos fets; el primer és perquè una vegada vist el DVD, m’he fet la pregunta o la consideració de per què no ho vam començar a fer-ho deu anys enrere?, només per la quantitat de cabrilencs que ens ha deixat i que hi trobo a faltar, i l’altre fet, és perquè hi trobo a faltar veïns que, com els partícips, i que són valuosos arxius d’història, per diferents raons no han participat. Crec que aquest projecte ha volgut i vol recollir una part de la memòria històrica d’una població en aquest cas Cabrils, des de la mirada, de les vivències i punts de vista de cadascun que hi ha participat.

El treball ha anat creixent, s'ha anat construint i desenvolupant al llarg de molts mesos, sense aturar-se, i sempre, en constant diàleg amb els verdaders, protagonistes d’aquesta recerca." Fer present la memòria" va néixer amb l'objectiu de recollir i difondre les diverses vivències de totes aquelles persones que volguessin recordar i exposar els seus records i històries personals.
Aquest primer document, recull aspectes de quotidianitat de Cabrils, records diversos des del context de la guerra, de la dictadura franquista, de la repressió, del control social, els drets humans, la ideologia política, el paper de la societat civil, la família, l'educació, el treball i la vida quotidiana o la religió, entre d'altres. A partir d’ara, una de les principals objectius de futur, serà preparar el següent document, i difondre el projecte a la comunitat cabrilenca, mitjançant entitats, associacions, l'organització de conferències, debats, i preparació de material divers per a les escoles.

Felicito el treball a totes les persones que hi han participat, i un record especial a les que ens han deixat perquè sense vosaltres no hagués estat possible tenir aquest document on es fa palès que la memòria és necessària per a recobrar la raó, el sentit comú i el sentiment d’un poble.
No podem menystenir la força de la memòria com a símbol permanent a favor de la tolerància, i ha de servir a la societat per a reafirmar la dignitat i l’actualització a diari dels valors democràtics per trobar amplis espais comuns de convivència.

La recuperació de la memòria no vol ni busca res més que aglutinar qualsevol poble o ciutat al voltant d’uns valors, que ens facin més lliures, més compromesos amb la convivència i la cohesió social, on la convivència cívica garanteixi la integració, per a una ciutadania cada cop més diversa, una ciutadania que troba en la cohesió, la llengua, la cultura i els valors democràtics, uns referents sòlids.