dimarts, 5 de maig del 2009

ELECCIONS A EUROPA


El proper dia 7 de Juny es decideix la nova configuració del Parlament Europeo. Aquest eleccions tenen una transcendència molt important per Europa, pels països membres i per tots els països en general. La gent veu en Europa un no sé què molt llunyà i avui per avui és una referència política, cultural, social i democràtica per milions de ciutadans del planeta que veuen en el continent europeu la línea a seguir en conceptes tant essencials en igualtat, justícia i sobretot, llibertat.

La majoria conservadora que avui controla la Cámara europea ha donat clares mostres de no haver tingut la capacitat de liderar un projecte pel continent europeu estable, solidari, o de gran contingut polític. Hem pogut veure el notori conservadorisme retrògrad en les polítiques i gairebé nul·les en el terreny de les relacions externes; sobretot en ajudes al tercer món, en qüestions laborals i en l’àmbit econòmic. Mirant els mitjans de comunicació de mesos enrere o l’hemeroteca dels darrers cinc anys, veurem i no se’ns oblida l’intent de canvi de la jornada laboral a 65h, la por en tractar diferents problemàtiques tant en Palestina com a Kosovo, o la incapacitat de fer front o donar una resposta contundent en els inicis de la crisis econòmica global i molts més temes importants per la societat no tant sols d’europa, si no d’altres continents.

Aquesta política conservadora de la Càmera Europea fa que es gestioni Europa amb un rumb clar de política de dretes. És per això que desitjo que hi hagi un canvi majoritari cap a l’esquerra, fet que donaria al Parlament una major força per fer una política més d’esquerres, de progrés, en un clar tendència a la política social, amb més compromís amb els més febles.

És veritat que l’esquerra Europea no està en els millors moments. Podem veure com en gairebé tots els països membres, els partits socialistes, o no estan en el Poder o estan dividits amb grans problemes interns. Però aquest fet, fa que els socialistes, catalans i espanyols, tinguem una major responsabilitat el proper 7 de Juny. Podem recordar en els mítings en la campanya de les eleccions franceses del PSF quan els companys francesos cridaven el nom de Zapatero, Zapatero,... Aquest fet ens fa reflexionar a que aquest referent polític que demanden, és una alternativa que Espanya disfruta i que els catalans, en gran mesura també, tot i que nosaltres molt contents no estem, però millor Zapatero que Rajoy. És evident i en aquesta línia treballa amb fermesa el President de la Generalitat José Montilla.

Doncs d’aquí la importància a aquestes eleccions a Europa. La gent no n’és conscient i al mateix temps aquesta victòria socialista a l’estat espanyol reforçaria el posicionament intern del socialisme català i espanyol, sent una gran satisfacció i a la vegada un estímul afegit, i evitaríem el treure pit de la dreta del PP i més en els moments actuals. Però lo important és participar en un projecte de futur europeu amb nova ilusió de progrés i d’esquerres, deixant de costat a la dreta més conservadora com la del Sr. Rajoy. En aquest cas, els socialistes catalans hem de creure i recolzar de valent a la companya Maria Badia gran coneixedora d’Europa. Endavant Maria...